Catawiki – Ostajan opas A:sta Z:hen. 90 % ihmisistä ei tiedä siitä

(Okei, ei ehkä 90 %, mutta aika monta varmasti).

Tässä artikkelissa opit muun muassa seuraavaa:

  • Miten olla onnellinen ostaja Catawikissa?
  • Miksi Catawiki veloittaa kiinteän 3 euron provision jokaisesta ostoksesta, riippumatta sen arvosta?
  • Miten Catawikin ”asiantuntijat” arvioivat tuotteiden aitouden?
  • Miten vältän ikävät yllätykset ja pettymykset, kun teen ostoksia Catawikissa?
  • Mitä sinun pitäisi tehdä, jos saamasi tuote ei vastaa odotuksiasi?
  • Toimiiko Catawikin ”ostajansuoja” todella?

Aloitan sanomalla, että olen käyttänyt Catawikia melko pitkään ja nähnyt, miten alusta on kehittynyt vuosien varrella. Tiedän, että se voi tuntua monista ihmisistä monimutkaiselta, eivätkä lukuisat kommentit ja arvostelut (joskus ristiriitaisia!) helpota asiaa. Päätin siis koota kokemukseni yhteen ja kirjoittaa oppaan, joka auttaa sinua navigoimaan Catawikissa kuin vanha tekijä.

Mitä sinun pitäisi nähdä alussa?

Catawiki on nettihuutokauppa-alusta, joka on erikoistunut ainutlaatuisten ja keräilyesineiden myyntiin. Toisin kuin suositut huutokauppasivustot, kuten Allegro tai eBay, Catawiki keskittyy esineisiin, joilla on sielu – antiikkia, taideteoksia, koruja, kelloja, kolikoita, postimerkkejä, viinejä ja paljon muuta.

Miten se toimii? Yksinkertaisesti:

  • Myyjät laittavat kohteensa huutokauppaan, joka kestää yleensä viikon.
  • Mahdolliset ostajat tekevät tarjouksia, jotka nostavat hintaa.
  • Huutokaupan lopussa eniten tarjoava henkilö voittaa.

Miksi vaivautua Catawikiin, kun on olemassa Allegro, eBay, Amazon ja muut? No, nimenomaan löytääkseen niitä ainutlaatuisia helmiä, joita et löydä mistään muualta. Tarkoitan esineitä, joilla on historiaa, rajoitettuja painoksia, todellisia harvinaisuuksia keräilijöille. Toki myös Allegrosta voi löytää jotain mielenkiintoista, mutta Catawikista mahdollisuus löytää todellinen aarre on paljon suurempi.

Ennen kuin aloitat huutokaupan – mistä ”asiantuntijat” oikein puhuvat?

1_auction_skepticism

Sinun on hyvä tietää, että jokainen Catawikin huutokaupassa oleva kohde kulkee ”asiantuntijoiden” käsien kautta. He ovat niitä, jotka arvioivat esineen aitouden, kunnon ja arvon ja päättävät, soveltuuko se huutokauppaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Catawikissa olevat kohteet tarkastetaan ja tarkistetaan ennen huutokauppaan menoa (tai ainakin niiden pitäisi olla).

Ennen kuin heittäydyt huutokauppaan, kannattaa tietää, keitä nämä salaperäiset Catawikin ”asiantuntijat” ovat ja mikä heidän roolinsa on koko prosessissa. Asiantuntijaryhmän on tarkistettava jokainen esine ennen huutokauppaa. Heidän tehtävänään on arvioida esineen aitous, kunto, markkina-arvo ja – mikä ehkä tärkeintä – se, soveltuuko se ylipäätään Catawiki-huutokauppaan (koska kaikki ei sovellu, ja osallistumiskynnys on korkea).

Mutta varo! Asiantuntijat eivät näe esineitä henkilökohtaisesti, vaan ainoastaan myyjän toimittamat kuvat ja kuvaukset. Tämä tarkoittaa, että he voivat olla väärässä eivätkä heidän arvionsa ole aina tarkkoja.

Olen testannut Catawikia jo pitkään ja huomannut, että joskus nämä arviot voivat olla hyvin paisuneita. Onko tämä tahallista toimintaa, jolla pyritään kannustamaan tarjousten tekemiseen ja nostamaan hintaa? Ehkä… (salaliittoteorioita ;). Oli tarkoitus mikä tahansa, älä luota sokeasti asiantuntijoiden arvioihin. Ennen kuin alat tehdä tarjouksia, tee oma tutkimuksesi. Vertaa samankaltaisten kohteiden hintoja muilla alustoilla, lue myyjien arvosteluja (jos mahdollista), kysy Catawikilta kysymyksiä (vaikka rehellisesti sanottuna he eivät aina vastaa – mutta siitä lisää myöhemmin).

Muista, että terve järki ja varovaisuus ovat Catawikissa onnistuneen ostamisen kulmakiviä.

Kustannukset, kustannukset, kustannukset – eli kuinka paljon todellisuudessa maksat unelmiesi tuotteesta.

No niin, olet löytänyt unelmiesi kohteen Catawikista, sydämesi hakkaa hullun lailla, sormesi vaeltaa jo kohti ”Tarjoa”-painiketta….. Seis! Ennen kuin teet sen, varmista, että tiedät KAIKKI kustannukset, sillä näytöllä näkyvä hinta ei ole tarinan loppu.

Ensinnäkin ostajan palkkio. Catawiki veloittaa jokaiselta huutokaupan voittajalta 9 % voittotarjouksen arvosta + 3 €. (Kyllä, 3 €, riippumatta siitä, kuinka paljon maksat tuotteesta – he lisäävät aina tuon 3 €).

Toiseksi, toimituskulut. Täällä se on jo lottovoitto kokonaan. Olen käyttänyt Catawikia jo pitkään ja sanon rehellisesti, että joskus nämä toimituskulut ovat aika korkeat. (Jotkut myyjät kai luulevat lähettävänsä paketteja kultaisella lentokoneella). Catawiki yrittää valvoa näitä maksuja, mutta käytännössä se vaihtelee. Tarkista aina tarkalleen, kuinka paljon maksat toimituskuluista, ennen kuin aloitat huutamisen (koska yllätyt myöhemmin).

Kolmanneksi, tullimaksut. Jos tarjoat Euroopan unionin ulkopuolelta tulevaa tuotetta, lisää laskuun tullimaksut ja arvonlisävero. (No, koska EU:n on tienattava rahaa, tiedäthän).

Tarinan opetus on: tarkista kaikki kustannukset TÄYSIN ennen kuin alat tehdä tarjousta. Lopullinen hinta voi yllättää sinut.

Ja vielä yksi asia – Catawiki ei (valitettavasti) toisinaan automaattisesti yhdistä useiden saman myyjän tuotteiden toimituksia (kun katsoo joitakin kommentteja Trustpilotissa). (Tyypillistä!). Mutta kannattaa aina kysyä myyjältä asiasta – koska joskus se voi ja joskus ei. On parempi varmistaa asia itse.

Yhteydenotto myyjään – (lähes) mahdoton tehtävä

2_mysterious_auction_barrier

No, ja tässä tullaan yhteen Catawikin turhauttavimmista puolista. No, tämä alusta tekee äärettömässä viisaudessaan mahdottomaksi ottaa yhteyttä myyjään suoraan ennen ostamista. (Kyllä, tiedän, absurdia, mutta siitä on päästävä yli).

Onko sinulla kysyttävää jostakin tuotteesta? Haluatko tietää enemmän sen kunnosta, alkuperästä tai historiasta? Unohda se! Catawiki luottaa mysteeriin ja jännitykseen 😉

Voit tietenkin ottaa yhteyttä Catawikiin ja pyytää heitä välittämään kysymyksesi myyjälle. Joskus vastaus saattaa tulla pienellä viiveellä, mutta lopulta he onnistuvat selvittämään useimmat epäilykset. Loppujen lopuksi he välittävät siitä, että olet tyytyväinen ostoosi. Vai onko kyse vain siitä, että tarjouksen tekijät eivät tule toimeen keskenään palvelun ulkopuolella? (Salaliittoteorioita, salaliittoteorioita…). Yleisesti ottaen tämä on kuitenkin melko yleinen ilmiö huutokauppa-alustoilla (etenkin kapeilla).

Entä jos jokin menee pieleen? – Valitukset ja palautukset

OK, olet tarjonnut, olet maksanut, paketti on saapunut….. Ja mitä sitten? Kävi ilmi, että tuote on vahingoittunut, ei vastaa kuvausta tai on ehkä jopa erilainen kuin mitä tilasit? Voit olla varma, että Catawikissa on (muka) valitus- ja palautusmenettely.

Avainsana: ”muka”. Sillä vaikka menettely itsessään on melko selkeä – sinulla on 3 päivää aikaa ilmoittaa ongelmasta tuotteen vastaanottamisesta – sen toteuttaminen voi olla…. ongelmallinen.

Ensinnäkin nämä kolme päivää eivät todellakaan riitä. Joskus paketti saapuu vasta loppuviikosta, ja vietät viikonlopun hermostuneena, koska aika loppujen lopuksi loppuu kesken. (Ja viikonloppu on tunnetusti Catawikille pyhää aikaa – he rentoutuvat ja sinä stressaannut).

Toiseksi, yhteydenotto Catawikin asiakaspalveluun voi asettaa kärsivällisyytesi koetukselle. Vastauksen odotusaika voi venyä armottoman pitkäksi (joskus jopa useisiin viikkoihin – heillä on loppujen lopuksi tärkeämpiä asioita mielessään sillä aikaa, kun sinä odotat). Ja kun he vastaavat, se on usein automaattinen, vakiomuotoinen vastaus, joka ei tuo juuri mitään uutta.

”Ostajansuoja?” Kuulostaa ihanalta, mutta käytännössä asiat ovat joskus toisin. Catawiki yrittää sovitella riitoja, mutta viime kädessä päätös hyvityksestä, osittaisesta hyvityksestä tai valituksen hylkäämisestä kuuluu myyjälle. Yleissääntö on, että Catawiki yrittää auttaa ostajia, sillä jos se ei auta, negatiivinen arvostelu Trustpilotissa on lähes varma. (Ja tiedättehän, että arvostelut ovat pyhiä ja loukkaamattomia). Ja sitä katsellessa on myönnettävä, että Catawikilla on paljon positiivista palautetta, joten he tekevät sen oikein!!!!

Moraalia? Catawiki ei ole täydellinen. (Ja mikä alusta on?). Mutta hei – ainakin he yrittävät ratkaista ongelmia.

Yhteenveto – kannattaako Catawikista ostaa?

3_treasure_or_trap

Okei, mikä Catawikissa sitten loppujen lopuksi on vikana? Onko se sen arvoinen vai ei? Kokemukseni jälkeen sanon kyllä – Catawiki on alusta, jossa on paljon potentiaalia, mutta sinun on osattava navigoida siinä.

Aloitetaanpa plussista:

Ainutlaatuiset kohteet: Catawikista löydät todellisia helmiä, joita ei löydy Allegrosta tai eBaysta. Jos etsit jotain ainutlaatuista, tämä on oikea paikka sinulle.

Suhteellisen turvalliset transaktiot: Catawiki tarkistaa myyjät ja pyrkii suojaamaan ostajia huijareilta. 100 prosentin turvatakuuta ei tietenkään ole missään, mutta täällä riski on suhteellisen pieni.

Nyt huonoihin puoliin:

Melko korkeat maksut: 9 % provisio + 3 € + (joskus järjettömät) toimituskulut – se on paljon. Sinun on laskettava, että joudut maksamaan ainutlaatuisuudesta.

Asiakaspalvelun ongelmat: Valitettavasti yhteydenotto Catawikiin voi olla turhauttavaa. Pitkät vastausajat ja kankeat vastaukset ovat normaalia.

*Johtopäätös * Catawiki on loistava paikka ihmisille, jotka etsivät ainutlaatuisia esineitä, mutta sinun on lähestyttävä tätä alustaa varovaisesti ja maalaisjärjellä. Ennen kuin teet tarjouksen, tee oma tutkimuksesi, tarkista kustannukset huolellisesti ja varaudu mahdollisiin asiakaspalveluun liittyviin ongelmiin.

Muista – olet vastuussa päätöksistäsi. Jos lähestyt Catawikia maltillisesti ja varovaisesti, voit löytää todellisia aarteita houkuttelevaan hintaan. Olen varsin tyytyväinen, sillä esimerkiksi Catawikista olen onnistunut ostamaan paljon hienoja tavaroita, joita en olisi ostanut muualta. YLEISESTI OTTAEN SUOSITELTAVAA!

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 4]

Catawiki - onko se sen arvoista? Lisää kokemuksiasi kuluttajana:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *