Aliexpress-huijaukset – Kuinka välttää niitä? Tärkeää tietoa alustasta

AliExpress on nykyään yksi suurimmista toimijoista verkkokauppojen alalla ja suoraa kilpailija toiselle jättiläiselle – Amazonille. Verkkosivu itsessään perustettiin vuonna 2010 ja on toiminut siitä lähtien. Sitä voidaan pitää asiakkaita ja kiinalaisia valmistajia yhdistävän siltana. Näiltä verkkosivuilta voit ostaa nykyään melkein mitä vain, yksinkertaisista laitteista muutamalla sentillä jopa tuhansien dollarien arvoisiin erikoisiin sähkölaitteisiin.

Vaikka hinnat ovat usein erittäin houkuttavia ja sisällyttävät ilmaisen toimituksen, ja vaikka ne matkustavat toiselta puolelta maailmaa, shoppailu ei ole aina turvallista. Portaalin uskomaton koko tarkoittaa sitä, että jopa parhaat turvallisuusjärjestelmät eivät voi täysin hillitä nettihuijareita. Kuinka shoppailla AliExpressissä minimoidaksesi riskit joutua epärehellisen myyjän uhriksi?  Tänään vastaaamme tähän kysymykseen – opi alta, mitä tiedämme!

Voiko kiinalainen lohikäärme vielä yllättää?

AliExpress on itse asiassa osa suurempaa yhtiötä nimeltä Alibaba Group. Toinen näistä on ollut olemassa paljon pidempään ja erikoistuu jälleenmyyntiin. AliExpress, toisaalta, ohjaa myyntiä kuluttajille.

Verkkosivusto itsessään toimii tehokkaasti monissa maissa maailmalla, jopa 12 erikielisellä versiolla. Valitettavasti muulloin kuin englanniksi käännökset ovat useimmiten huonoja ja luultavammin luodaan automaattisesti. Näinä päivinä yhtiö myy useilla valuutoilla ja tarjoaa monia vaihtoehtoja maksun osalta. Niitä on niin monia, että käytännössä kuka tahansa maailmalla löytää vaihtoehdon maksaa ostoksensa haluamallaan tavalla. Lisäksi toimitusvaihtoehtoja on useita, joista jotkut ovat yllättävästi ilmaisia.

Tällä hetkellä AliExpressin sivustolla on yli 100 miljoonaa tuotetta, mikä on absurdi määrä. Kaikki ne on kerätty 13 eri kategoriaan, joiden alta löytyy useita alakategorioita. Mainitsemisen arvoista on se, että verkkosivusto ei salli tehdä ostoja ilman rekisteröityä käyttäjätiliä. Rekisteröinti on kuitenkin täysin ilmaista.

Valitettavasti “kiinalainen lohikäärme” ei ole ollut vapaa PR-ongelmista. Perustaja Jack Ma on ollut äärimmäisen kiistanalainen henkilö. Hän perusti Alibaba Groupin: hän aikoi perustaa yrityksen vuonna 1999 ja teki unelmastaan totta lyhyessä ajassa. Tästä miehestä on tullut oikea symboli kiinalaisille. Hän oli erittäin köyhä, mutta nopeasti tuli miljardööriksi, ja nykyään on pitänyt Kiinan rikkaimman miehen titteliä hallussaan jo vuosia.

Suosio on ollut uskomatonta. Jack Malla on selkeä ote bisnekseen ja jopa suhteellisen länsimaalainen lähestymistapa siihen. Valitettavasti hänen asenteensa työntekijöiden hyvinvointiin on ollut erittäin aasialainen. AliExpressin perustajaa syytettiin työntekijöiden hyväksikäyttämistä yhtiössään.  Lisäksi, hän on ollut erittäin äänekäs niin sanotun 996-työjärjestelmän tukija, mikä monissa maissa pidetään epäinhimillisenä. Järjestelmään kuuluu työnteko klo. 9-21 kuutena päivänä viikossa.

AliExpressin portaali on myös saanut osansa kiistoista. Täytyy muistaa, mistä maaasta valmistajien tarjoamat tuotteet tällä portaalilla tulevat. Koska tämä maa on Kiina, jotkut ostovaihtoehdot, esimerkiksi kosmetiikkatuotteiden ostaminen, voi olla vaarallista. Niiden valmistusta koskevat asetukset on erilaiset kuin Euroopassa ja valitettavasti paljon löysempiä. Jos aiot tilata tällaisia tuotteita, sinun on otettava huomioon, että niiden koostumus voi sisältää terveydelle haitallisia aineita. Se, että valitettavasti monissa tapauksissa kosmetiikkatuotteita testataan edelleen Kiinassa eläimillä, herättää myös kiistaa.

Portaaliin liittyy myös toinen erittäin vakaava kiista. On tullut selville, että siellä on niin sanottuja pimeitä huutokauppoja. Usein erittäin halpoja ja huonolaatuisia tuotteita myydään siellä, jotka ovat yleensä feikkejä. Mikä pahempaa, ostajat eivät aina edes saa ostettuja tuotteita. Aluksi näiden kauppojen löytäminen vaati tietyn hakutermin hakukoneeseen. AliExpress pyrki taistelemaan tätä ilmiötä vastaan ja esti tämän vaihtoehdon. Siltikin pimeät huutokaupat ovat vieläkin olemassa ja niihin pääsee uniikeilla linkellä. Varoitamme käyttämästä niitä, sillä portaali ei suojaa näiden tuotteiden ostajia millään tapaa.

Kuinka tehdä turvallisia maksuja AliExpressillä?

Jos haluat shoppailla turvallisesti tässä portaalissa, aloita valitsemalla oikea maksutapa. Nykyään AliExpress tarjoaa monia maksuvaihtoehtoja, kuten:

 • BLIK,
 • Pikapankkisiirrot useilla työkaluilla, kuten PayU,
 • Tavalliset pankkisiirrot,
 • Maksu luotto- tai pankkikortilla,
 • Rahasiirrot, mukaan lukien Western Union.

Mikä on turvallisin vaihtoehto? Ensinnäkin, emme suosittele pankkikortin käyttämistä. Vaikka unohtaisi valuuttamuunnokset, jos sinulla ei ole USD-tiliä. Pankit voivat laskuttaa suuria kuluja tällaisista maksuista sekä asettavat huonoja valuuttamuunnoskursseja. Kuitenkin tärkeimpänä on se, että joka kerta, kun syötät luotto- tai pankkikorttitietoja, on aina riskinä, että ne varastetaan.

BLIK-siirrot ovat ehdottomasti turvallisimpia sekä samalla kätevin vaihtoehto. Se on kuitenkin hyvä vaihtoehto, jos sinulla on mahadollisuus valita oikea valuutta AliExpress-tilillesi. Tällä hetkellä niitä on monia valittavana ja portaalin muunnoskurssit ovat erittäin hyvät asiakkaille.

Ulkoisen maksujärjestelmän, kuten edellä mainittu PayU, saattaa myös olla hyvä vaihtoehto. Sinun ei tarvitse murehtia muunnoskursseista ja työkalu itsessään on hyvin suojattu, mikä nostaa siirtojen turvallisuutta.

Jos sinun täytyy maksaa kortilla, suosittelemme lisäämään virtuaalisen kortin pankkitilillesi. Tehdäksesi maksun, sinun täytyy täyttää kortille määriettyä tiliä oikealla summalla. Tämän ansiosta, vaikka kortin tiedot varastetaan, mahdollinen varas ei pääse käsiin päätilisi varoihin.

AliExpress turvallinen toimitus

Valtava matka Kiinan ja meidän välillä voi saada ostajat murehtimaan, ettei tilaus saavu koskaan. Tällaiset murheet ovat ymmärrettäviä ja valitettavasti se pitää tiedostaa, että joskus tapahtuu pahoja asioita. Joskus paketit hukkuvat tai niiden sisällöt vahingoittuvat. Lisäksi, jos valitset ilmaisen toimituksen, sinun täytyy olla kärsivällinen – valitettavasti 30-45 päivän toimitusajat ovat normaaleita.

Aloitetaan kuitenkin alusta – mitä toimitusvaihtoehtoja AliExpress tarjoaa? Niitä on monia ja suosituimpia ovat:

 • China Post – paikallinen palveluntarjoaja, toimitus on ilmainen, mutta hidas, paketteja ei rekisteröidä ja häviämisen riski on suuri.
 • AliExpress Standard Shipping – Yksi sivuston suosituimmista vaihtoehdoista, sillä se on ilmainen. Alle 30 päivän toimitusajat ovat yleensä hyvä lopputulos. Nämä paketit on yleensä rekisteröity ja seurattavissa, mutta valitettavasti paketteja silti häviää ajoittain.
 • Swiss Post, Singapore Post, Sweden Post, Hong Kong Post – Tämä toimitusvaihtoehto on maksullinen, mutta erittäin luotettava. Pakettien häviäminen on harvinaista ja toimitusaika on kohtuullinen (alle 4 viikkoa).
 • EMS ­suhteellisen edullinen kuriiripalvelu. Turvallinen vaihtoehto ja toimitus kestää alle 2 viikkoa.
 • TNT tai DHL – erittäin kallis kuriiripalvelu, mutta ehdottomasti nopein AliExpressillä. Paketin saaminen 5 päivän kuluessa maksusta on tavallista ja paketin häviämisen riski on erittäin pieni.

Joten mikä kannattaa valita, jotta varmistat turvallisen toimituksen? Kannattaa välttää China Postia. Tämä yhtiö on erittäin kuormittunut ja palveluiden teho on valitettavan epävarmaa. Jos haluat ilmaisen toimituksen, käytä AliExpress Standard Shippingiä, mutta vain jos saatavilla on seuranta (ei aina tavallista).

Kuriiripalveluiden käyttäminen on turvallisin vaihtoehto, mutta samalala kulut nousevat. Tämä saattaa sopia sinulle, jos ostat halpoja tuotteita portaalista.

Muista, että AliExpressillä on todella hyvä ostajaturvajärjestelmä. Jos paketti ei saavu tietyn ajan kuluessa (yleensä 45 päivää), saat rahat takaisin. Tiedämme kokemuksesta, että se toimii todella hyvin ja useimmat palautukset käsitellään todella nopeasti.

Pidä tarjouksia silmällä AliExpressillä

AliExpress-portaali on tunnettu järjestämistään suurista alennuksista eri pyhäpäivinä. Kuitenkin ennen kuin shoppailet, katso tarkasti onko näkemäsi alennus oikeasti alennus. Paras esimerkki on sinkkujen päivä 11.11. Tänä päivänä suurimmat ”alennukset” järjestetään Alilla ja olemme laittaneet lainausmerkit sanaan tarkoituksella. On selvinnyt, että muutama päivä ennen tätä yli 80% tuotteiden hinnat nousevat yli tavallisen hinnan. Mitä se tarkoittaa? Vältä shoppailua marraskuun alussa, sillä maksat liikaa!

11.11. hinnat laskevat alle lokakuun tasoa, mutta siinä on myös ongelma. Kiinnostus alennuksiin on niin suuri, että saatat odottaa tilaustasi viikkoja ja viikkoja. Sitten on vielä suurempi riski, että paketti häviää.

Sama koskee myös niin sanottua Black Fridaytä. AliExpressillä alennukset tapahtuvat aina perjantaina, yleensä 2 viikkoa aikaisemmin mainitun 11.11. jälkeen. Tällöin alennukset ovat myös erittäin houkuttavia, mutta silti ongelma on suuri pakettitoimitusten kuormitus toimitusyrityksillä.

Joten kannattaa aina miettiä, haluatko odottaa toimitusta viikkoja tuotteen ostamisen jälkeen alennuksista. Joskus, vaikkakin kalliimmalla, on nopeampaa ja turvallisempaaa ostaa tietty tuote paikallisesta kaupasta. Juhlapyhiin, jolloin on alennusmyyntejä, kuuluu muun muassa:

 • 24. helmikuuta – kuukauden loppuun – kiinalainen uusivuosi,
 • 4. – 6. huhtikuuta – kuolleiden päivä Kiinassa,
 • 1. – 3. toukokuuta – paikallinen työläisten päivä,
 • 25. -27.6. – Dragon Boat Festival,
 • 1. lokakuuta – Kiinalaiset juhlivat syksyn puoliväliä,
 • 1. – 7. lokakuuta – loma, joka liittyy Kiinan kansantasavallan perustamiseen vuonna 1949.

Kuinka vähentää huijatuksi tulemisen riskiä Alilla?

Nettishoppailun luonteena on se, ettet koskaan voi vahvistaa myyjän luotettavuutta täysin. AliExpressistä tilaaminen ei eroa tässä asiassa millään tapaa, mutta olemassa on myös toinen tekijä – ostajaturva. Tilaat tuotteita valmistajilta, jotka toimivat tuhansien kilometrien päässä asuinpaikastasi. Ainoa mainostustapa heille ottaa yhteyttä sinuun on sähköisesti, sähköpostitse tai yhteydenottojärjestelmän avulla portaalissa.

Teoreettisesti AliExpressin tuen pitäisi antaa turvaa, mutta valitettavasti… se ei ole aivan täydellistä. Ostajaturvaohjelma on olemasasa, mutta sen käyttäminen usein saattaa olla kivuliasta. Yhteydenotto alustan henkilökuntaan on joskus vaikeaa. Odottaminen voi kestää monia päiviä ja jopa viikkoja.

Tämän lisäksi, ostajaalla ei ole monta kanavaaa ottaa yhteyttä myyjään tai tukeen. Lisäksi, takuuihin on vaikeaa luottaa, jos myyjä edes tarjoaa sellaista. Pakettien lähettäminen Kiinaan on kallista ja paketin hajoamisen tai häviämisen riski on aina olemassa. Tuote saattaa hävitä jonnekin Aasiaan ja oikeuksiesi käyttäminen voi olla vaikeaa.

Yhteenvetona… Onko shoppailu AliExpressillä sen arvoista?

Tähän kysymykseen on vain yksi vastaus – kyllä ja ei. Ehkä et odottanut tätä, mutta valitettavasti sinun täytyy määrittää riskit jokaiselle tilaukselle. Halvempien tuotteiden ostaminen on ehdottomasti turvallisempaa, sillä jos et saakaan niitä, taloudellinen menetys ei ole suuri. Kalliit tuotteet, jotka maksavat satoja tai jopa tuhansia dollareita, ovat aivan eri asia. Ota riskit huomioon aina tilatessa niitä. Ei pelkästään pitkän matkan toimitus, vaan myös myyjien luotettavuus.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3]

2 Kommenttia

 1. Kaupan peruunnuttua koska kyseinen tuote oli loppu, piti rahan palautua pankkitilille, eipä ole näkynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *