Aliexpress – risut ja ruusut. Kannattaako käyttäminen vuonna 2024?

Aliexpress (aliexpress.com) on suosittu kiinalainen online-kaupankäyntialusta, joka on perustettu vuonna 2010.

Mikä on Aliexpress?

Tämä sivusto mahdollistaa tuotteiden lähettämisen Kiinasta suoraa asiakkaille. Portaali kuuluu samaan kaupparyhmään kuin Alibaba, joka perustettiin vuonna 1999. Alibaba hallinnoi myös muita portaaleja kuten kiinalaista Yahoota. Aliexpress on kaikkien kirjautuneiden käyttäjien käytettävissä (tunnuksen voi luoda sivustolla – alla on ohjeet rekisteröitymiseen) ympäri maailman, nykyisin myös mobiilikäyttäjille sovelluksen muodossa.

Aliexpress.com tarjoaa laajan valikoiman ostettavaa eri kategorioista, kuten vaatteista, elektroniikasta, sisustuksesta, ruoka- ja kosmetiikkatuotteista. Tuotteet usein myydään suoraa kiinalaisilta valmistajilta, joka mahdollistaa alhaisemman ostohinnan.

Kuinka aloittaa ostaminen Aliexpressissä.

Tällä hetkellä sivustoa voi käyttää useilla eri kielillä englannin lisäksi, joka tekee selaamisesta ja shoppailusta helpompaa sekä nostaa sen suosiota myös niissä maissa, joissa englanti ei ole niin yleinen. Uusille käyttäjille on luotu lyhyt ohjeistus, joka opastaa käyttäjän läpi rekisteröinnin sekä ostoprosessin.

Ennen kuin aloitat shoppailua, sinun tarvitsee luoda oma käyttäjätunnus, jonka avulla voit kirjautua sisään ja ostaa tuotteita. Saadaksesi tehtyä tämän, sinun tulee klikata Aliexpress.com sivun etusivulla “Sign in/Join” – “Join Free” (Kirjaudu sisään/Liity) painiketta, joka sijaitsee oikeassa yläkulmassa.

screen1

Seuraavaksi sinun tulee klikata “Join” -painiketta uudelleen luodaksesi uuden käyttäjätunnuksen. Voit myös käyttää jo olemassa olevaa Facebook-profiiliasi tai sähköpostiosoitetta – jos päätät rekisteröityä sähköpostiosoitteella, sinut ohjataan lomakkeeseen, johon sinun tulee täyttää koko nimesi, sähköpostiosoitteesi sekä luomasi salasana.

screen2

Rekisteröintiprosessista on tehty mahdollisimman yksinkertainen, jotta jopa aloittelijat voivat rekisteröityä tälle alustalle. Annettuasi tiedot lomakkeelle, käyttäjä kirjataan automaattisesti sisään, ollen heti valmis tekemään ostoksia sivustolla.

screen3

Tuotteiden etsiminen sivustolta on intuitiivista. Käyttäjällä on mahdollisuus etsiä tuotteita nimen perusteella, tai hän voi selata tuotteita kategorian mukaisesti. Portaali on myöskin luonut selkeän opasvideon tuotteiden etsimistä varten. Tämän videon löydät Aliexpressin viralliselta YouTube-kanavalta:

AliExpress – How to Find Products on AliExpress

Ostoprosessi – vaihe vaiheelta.

Kun olet käynyt Aliexpress.com sivulla ja olet kirjautunut sisään aiemmin tekemälläsi tunnuksella, voit etsiä tuotteita käyttämällä hakupalkkia (suurennuslasi) tai valitsemalla kategorian etusivulta, vasemmasta laidasta. Jos käyttäjä haluaa selata kaikkia kategorioita, hän voi tehdä sen klikkaamalla “See all” (näytä kaikki).

screen4

Löydettyään haluamansa tuotteen, käyttäjä klikkaa annettua tuotetta nähdäkseen sen sivun, tuotekuvauksen ja lisäkuvia.

screen6

Tuotesivulla käyttäjä voi löytää muun muassa seuraavia tietoja: kuinka moni on jo tilannut tuotteen, kuinka moni on lisännyt sen toivelistalleen, ja mitkä ovat myyjän pisteet. Tähtien määrä kertoo kuinka moni ihminen on jo ostanut ja vastaanottanut tuotteen ja on ollut siihen tyytyväinen. Ostajan tulisi aina lukea huolellisesti tuotteen kuvaus sekä tarkastaa muiden asiakkaiden mielipiteet (“feedback”). Nämä ovat positiivisinen, myös asiakasta tyydyttävän, tilanteen pohja.

Jos käyttäjä on valmis ostamaan katsomansa tuotteen, hänen tulee klikata “Buy Now” (osta nyt ) -painiketta, joka ohjaa hänet toimituslomakkeelle. Kun käyttäjä on antanut toimitusosoitteen, hän voi valita itselleen sopivan maksutavan, joka riippuu asuinmaasta (lisää tietoa maksutavoista löydät seuraavasta kappaleesta). Maksettuaan tuotteet ja saatuaan toimitustiedot, ostaja voi alkaa odottamaan tuotteiden toimitusta. Myyntiprosessiin voit tutustua tarkemmin katsomalla Aliexpressin ohjevideon: How to Shop on AliExpress,

Ostosten maksaminen Aliexpressissä.

screen9

Tämä myyntialusta tarjoaa ostajille muutamia eri maksuvaihtoehtoja, riippuen ostajan asuinmaasta. Asuinmaasta riippumatta, asiakkaalla on aina mahdollisuus käyttää nopeaa online-maksujärjestelmää, eikä tähän vaikuta ostajan käyttämä valuutta (sinulla ei tarvitse olla vieraan maan valuuttaa tililläsi). Myös pankki- tai luottokortilla maksaminen on mahdollista. Maksun aikana, ostajan pankki automaattisesti muuntaa käytetyn summan dollareiksi (Aliexpressissä on käytössä ainoastaan dollarit) – koko prosessi tapahtuu automaattisesti, eikä se vaadi ostajalta mitään. Tämä yksinkertaistaa prosessia eikä rajoita asiakkaita, joilla on eri pankkien palveluita käytössä. Ostajan tulisi tutustua oman pankkinsa säädöksiin sekä hintoihin ennen kuin tekee ostoksia, sillä osa pankeista saattaa veloittaa palvelumaksun valitusta maksutavasta tai valuutan muuntamisesta.

Aliexpressissä maksamisen turvallisuus.

Vaikkakin onlineshoppailu on nykyään erittäin yleistä, monet käyttäjät ovat huolissaan turvallisuudestaan, etenkin maksaessaan ulkomaalaisilla sivustoilla. Tästä syystä Aliexpressillä on käytössä omat politiikat koskien ostajan turvallisuutta, joka takaa turvallisen olon jokaiselle käyttäjälle (voit lukea tästä lisää TÄÄLTÄ).

Kommunikaatio myyjän kanssa.

Käyttäjä voi aina löytää tietoa myyjästä tuotesivulta, mm. positiivisten asiakaspalautteiden määrän sekä heidän antamat kommentit. Korkeat pistemäärät ja useat positiiviset mielipiteet kertovat myyjän osaamisesta ja luotettavuudesta. Jos käyttäjällä on kysymyksiä tuotetta koskien, he voivat klikata “Contact Now” (Ota yhteyttä) -painiketta ja lähettää myyjälle viestin.

screen8

Toimituksen odottaminen

Toimitusaika riippuu aina tuotteesta – se on aina sen aikahaarukan sisällä, jonka myyjä on määrittänyt, joka siis takaa, että tuote lähetetään ja toimitetaan asiakkaalle tässä ajassa. Toimitusaika on eri Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja Euroopan maihin. Tilastot osoittavat, että keskimääräinen toimitusaika on 1-6 viikkoa, mutta kaikki riippuu myyjästä ja vastaanottajan maasta.

Lähetyksen seuraaminen

Kun ostaja ostaa tuotteen, myyjän tulee antaa hänelle seurantakoodi (ns. “tracking” mahdollisuus). Ostaja, jolla on seurantakoodi, voi tarkastaa missä päin paketti menee, ja milloin sen voi noutaa.

Palautukset ja valitukset Aliexpressissä

Aliexpress yrittää taata täyden turvallisuuden ja tyytyväisyyden käyttäjilleen tarjoamalla ostajan turvan. Myyjällä on tietty aika aikaa toimittaa tuote asiakkaalle – sitä kutsutaan Aliexpressissä nimellä “protection period” (turva-ajanjakso), joka yleensä kestää 60 päivää. Seitsemän päivää ennen kuin jakso päättyy, ostaja voi riitauttaa asian eli avata ns. ”dispute”-toiminnon. Jos myyjä vakuuttaa, että tuote on lähetetty, voidaan suoja-aikaa jatkaa (parhaimmillaan 120 päivää).

On tärkeä tietää, että myyjä saa maksun ostetuista tuotteista vasta sen jälkeen, kun ostaja on vahvistanut, että hän on saanut tilaamansa tuotteet, ja ne ovat vastanneet kuvausta (tai jos ostajan suoja-aika on päättynyt, eikä ostaja ole valittanut). Mutta mikäli ostaja ei koskaan saa tuotetta tai se ei vastaa kuvausta, hän voi riitauttaa asian (“dispute”) ja pyytää palautusta joko koko summalle (full refund) tai osalle (partial refund) maksetusta summasta.

Jos riitautus on avattu myyjän kanssa aiheellisesti, ja olet tarjonnut tarpeeksi hyvät todisteet (esim. kuvia tai video virheellisestä tuotteesta), niin rahat pitäisi palautua asiakkaalle muutamassa päivässä. On myös mainitsemisen arvoista, että vaikka tuote ei vastaisikaan kuvaukseltaan tai laadultaan sitä mitä ostaja on tilannut, ja myyjä palauttaa rahat, ostaja saa pitää (viallisen) tuotteen eikä hänen tarvitse lähettää sitä takaisin myyjälle.

Tarvitseeko ostoksista maksaa veroja tai tullimaksuja?

Jos käyttäjä tilaa pieniä määriä ainoastaan omaan käyttöönsä, ja tilatun paketin summa ei ole kovin suuri, niin hänen ei tarvitse maksaa erikseen veroja; lain mukaan, jos tilatun tuotteen summa ei ole yli 150 euroa, veroja ei tarvitse maksaa. Mutta mikäli käyttäjä ostaa tuotteita suuria määriä tai ostetun tuotteen arvo on todella suuri, heidän täytyy varautua maksamaan verot. Tällöin asiakkaan tulee vahvistaa paketin arvo ja antaa maksutiedot tullille. Tämän jälkeen, yhdessä paketin kanssa, ostaja saa tiedot veroista ja siitä, miten ne voi maksaa.

Yhteenveto – Aliexpressin hyvät ja huonot puolet

Hyvät puolet:

 • Mahdollisuus ostaa tuotteita edulliseen hintaan suoraa kiinalaiselta valmistajalta
 • Hyvä kuluttajasuoja
 • Suora ja helppo maksujärjestelmä
 • Monia alennuskuponkeja käyttäjille, jotka alentavat ostosten kustannuksia, ilmaiset toimitukset

Huonot puolet:

 • Pitkät toimitusajat
 • Saatat saada huonolaatuisia tuotteita tai myyjä voi olla epärehellinen
 • Tuoteväärennösten ostamisen riski
 • Huono käyttäjätuki muilla kielillä kuin englanniksi, kiinaksi tai venäjäksi.
Click to rate this post!
[Total: 23 Average: 2.6]

Aliexpress - kokemuksia:

 1. En tykkää siitä, että joudun odottamaan tilauksiani pitkään, mutta hinnat ovat niin hyvät, että jos en tarvitse tuotetta heti, on tilaaminen täältä kannattavaa. En pystyisi enää kuvittelemaan elämääni ilman online-shoppailua.

 2. Hei! Minulla olisi kysymys.. En täysin ymmärrä, sillä tilasin vasta ensimmäistä kertaa – tilasin muutaman asian viisi päivää sitten, ja nyt näen tilauksen käsittelyhistoriassa tietoa maksusta (ja verkkomaksuni siis meni läpi onnistuneesti), ja tilauksen kohdalla näkyy ajastin, jossa on aikaa jäljellä 5 päivää ja jotain tunteja – mistä tässä on kyse? Mikä tämä ajastin on? Eikö maksuni mennytkään läpi? Kiitos avustasi.

 3. Hei, älä hätäile, kaikki on ok. 🙂 Kyseessä on ajastin, jonka aikana myyjän tulee lähettää tilaamasi tuotteet sekä antaa sinulle seurantakoodi 🙂

 4. Moi, olen uusi tässä joten auttakaa – tilaukseni vieressä lukee ”48 päivää” – tarkoittaako tämä sitä, että saan tilaukseni silloin? Mistä on kyse???

  1. Se 48 tarkoittaa sitä että jos tuote ei saavu sen aikarajan sisällä saat rahat takaisin

 5. Tämä on tilauksesi “suoja-aika”, eli ostajan turva – tänä aikana paketin pitäisi saapua sinulle (ja sinun tulee vahvistaa se verkkosivulle).

 6. Aaa, tyhmä minä, peruutin vahingossa tilaukseni. 🙁 mitä nyt teen? :(( kerkesin jo maksamaankin…

 7. He vain maksavat rahasi takaisin. Jos haluat ostaa saman tuotteen, sinun tulee tilata uudestaan.

 8. Ääää, eiiii 🙁 enemmän odottamista 🙁

 9. Noh, niin siinä käy kun klikkailee ilman että kiinnittää huomiota…

 10. Muistakaa kiinnittää kunnolla huomiota kuvauksiin, kun näen näitä tarjouksia alan välittömästi miettimään “Oletus vs. Todellisuus”. Kiinalaisten kanssa tulee olla varovainen…

 11. Voinko maksaa luottokortilla? Löysin jotain josta pidän.

 12. Kyllä – sinun vain tulee valita maksuvaihtoehdoksi kortti.

 13. Onko mahdollista käyttää PayPalia?

 14. Valitettavasti se ei ole mahdollista.

 15. Kuinka on mahdollista, että mekko maksaa vain esim. 2 dollaria? O_o hiukan outoa..

 16. Moi! Kannattaa olla varovainen tällaisten tarjousten kanssa, ihmiset yleensä ostavat koska he haluavat saada vaatteita lähes ilmaiseksi, mutta he eivät joko koskaan saa pakettia tai laatu on todella surkea. Kiinassa tehdyt tuotteet eivät välttämättä ole huonolaatuisia (katsopa ympäri kotiasi, huomaat että 90% tuotteista tulee Kiinasta), mutta ei anneta heidän huijata meitä liian hyvillä diileillä.

 17. Poistin sähköpostiosoitteen, jota käytin Alissa. 🙁 Mitäs nyt??

 18. Kaikkein helpointa on vain tehdä uusi tunnus uudella sähköpostiosoitteella. Rekisteröinti vie oikeasti vain hetken. Tai voit rekisteröityä käyttämällä Facebookia, se vie vain muutaman sekunnin.

 19. Ali on loistava silloin, jos hinnalla on merkitystä (ei aina tietysti), mutta ei siinä tapauksessa jos pidät lyhyistä toimitusajoista. Yhdestä asiasta voimme olla varmoja – kuriiri Kiinasta ei tule luoksesi 24 tunnissa – eli nopea shoppailu ei ole mahdollisuus.

 20. Jos joku ei ole vielä käynyt tällä sivulla, varaudu, rahatilanteesi on vaarassa 😛 Muista, että ostosten tekemisen pitäisi aina olla järkevää ja loppuun asti mietittyä! On niin helppoa klikata ”Osta nyt”, mutta luottokorteissamme on omat rajansa…

 21. minne paketit tuleee? kotiin vai postiin?

 22. Hei, luin jostain (vähän huolimattomasti, tai se on päässyt jo unohtumaan) että Ali Expressiltä tilatessa vuonna 2019 pitää maksaa myös tullimaksu. Pitääkö paikkansa? Olen tilannut sieltä parin vuoden ajan ja aina pitänyt tilaukseni sen Tulli (tai alv:n) rajoissa, alle 22 €. Nyt tilasin pari tuotetta joiden hinta oli 33,29 € ja toisen 29,50 €.
  Laskeskelin Tullin sivuilta, (pitääkö paikkansa?) että joudun maksamaan arvonlisäveroa ekasta (33,29 €) 24 %? Laitoin ekaan sarakkeeseen summan 32,29 €, koska kuljetus- ja käsittelykuluja ei ole, mutta saraketta ei voi jättää tyhjäksi, niin lisäsin siihen sen yhden euron? Eli missä vaiheessa, ja kenelle maksan alvin (7,99?) Toinen ostos (varmaankin?) tulee maksamaan minulle sitten alv:n kanssa yhteensä 36,58 €? Alvia menee 7,08.Maksoin ostokseni Visa -kortilla, niin kenelle ja minne (ja miten maksan alvin)? Nimim. ”Olisi kannattanut vähän miettiä ettei summa mene yli 22 €”

 23. Tilasin helmikuussa ja maaliskuissa tavaroita. En ole saanut vielä näitä tuotteita (tilauksesta on kaksi kuukautta) mutta saan jäätävän pitkiä lässytyksiä jostakin periodeista, joiden kuluessa minun pitää reklamoida (olen niin tehnyt) ja saanut lisää lässytystä.
  – kuka jaksaa lukea näitä, kun tilauksen arvo on 4€40 cnt?

 24. Yksi tilauksistani ei koskaan tullut. Avasin disputen, myyjä lupasi toimittaa tavaran. En vain tajunnut, että hyväksymällä myyjän ehdotuksen(toimittaa tavaran) dispute sulkeutuu. Aika kului umpeen, jonka jälkeen myyjä ei erään vastannut viesteihin ja myyjän toiminnasta ei voinut enään antaa palautetta.
  Huijari sivusto, olkaa varovaisia!

  1. Tuliko tuote milloinkaan?

 25. Hei olen ensimmäistä kertaa tilaamassa sivulta, tuleeko pieni paketti (varmaankin kirjekuori) postiin vai kotiovelle?

  1. Veikkaisin että pieni paketti mutta riippuu toki ostamasi tuotteen koosta 🥰

 26. Tilasin tuotteen 27.11 ja maksu on mennyt tililtä, mutta mitään ei ole tapahtunutviikon aikana. Milloin myyjä saa maksun, kun Myorders sivulla halutaan maksua ja lähtömaa on eri (Spain), kuin mistä tilasin (Englannista). Mikä on mennyt tilauksessa väärin. Maksu hyväksyttiin Englannin tilaukselle. En nyt aio kahdesti maksaa.

 27. Pakettini tuli Suomeen nopeasti, mutta seurantakoodin mukaan se on juuttunut tänne postiin jo kaksi kuukautta sitten. Posti ei ole vastannut yhteydenottoihini, nyt ajattelin tehdä Postiin vahingonkorvausvaatimuksen, mutta en löydä kaupan osoitetta ja puhelinnumeroa joka vaaditaan. Mikä neuvoksi?
  Olen ollut muuten vuosia Alin tyytyväinen asiakas.

 28. Aliexpress on aivan huijausta. Kannattaa katsoa myyjien myytyjen tuotteiden lukumäärää. Jos se on korkea niin todennäköisyys että tuote tulee perille saakka on ihan hyvä .Muutoin valitettavan moni tilaus on omalta osalta päätynyt siihen että joutuu tekemään reklamaation 3kk ostotilanteen jälkeen. Ei mitään järkeä, uskon vahvasti että moni noista kauppiaista on täysin feikkejä ja ne ottaa rahat ns lainana ja laittaa sen poikimaan ja palauttaa sitten 3 kk myöhemmin. se on rahoituskone eikä kauppapaikka.

 29. moi tilasin aliexpressissä tuotteen joka tuli nopeasti suomeen.nyt sain s-postiin viestin jonka mukaan minun pitää maksaa tuote tai kauppa peruuntuu,ajastin laskee tunteja.mitä teen tuotteen maksoin tilauksen yhteydessä

 30. Tilasin tavaran ja sain trackking numeron. Seurasin pakettia ”OmaPosti” netin kautta ja yllätyksekseni paketti meni ihan oudolle paikkakunnalle. Soitin postiin ja he kertoivat että tracking numeron paketti ei ollut minulle, vaan jollekin ihan eri henkilölle.
  Koetin saada rahojani myyjältä ja tein valituksen AliExpressille (dispute). Neljä kuukautta tilauksen tekemisestä AE ilmoitti että heidän tietojen mukaan paketti on toimitettu ja he eivät palauta rahojani.

 31. Voiko aliexpressissä maksaa klarnalla

 32. Hei painoin vahingossa painiketta että ole saanut paketin vaikka en ole saanut voinko tehdä mitään vai menikö rahat.

 33. Tällä hetkellä verot ja tullit on nipistetty lähes kokonaan myyjän katteista jolloin hintataso edelleen sama/lähes sama. Toimitusajat ovat lyhentyneet huomattavasti, koska tavara on usein lähempänä tai jokin muu syy. Eli kauppa parani paljon 🙂

 34. Takuu asioiden hoito vaikeaa jos myyjä ei ole yhteistyökykyinen pelaavat aikaa jotta et voi jättää negatiivista palautetta. Todella vaikea saada help centeristä oikeasti apua ja kommunikointi hidata ja byrokraattista.

 35. Miten niin ei tarvitse maksaa veroja pienistä määristä? Alv maksetaan nyt aivan kaiken kokoisista tilauksista!

 36. Mitä tarkoittaa tili kohdassa toi palkaton

 37. Hei. Postin ilmoitus paketista oli mennyt väärään osoitteeseen eikä minulle tullut tietoa mistä paketin voi hakea. Paketin hakuaika ylittyi ja tuote lähetettiin takaisin. Soitin matkahuoltoon eikä asialle voitu tehdä mitään. Voinko vielä saada rahani takaisin?

 38. Minulle tuli väärän ihmisen paketti ja oma paketti on jossain tracking numeron mukaan ei missään. En voi laittaa mihinkään kysymystä toisen henkilön paketista.

 39. Minulle yritettiin soittaa, mutta kun en vastannut, niin laittoivat tekstiviestin. Tarvitsevat tax ID- numeron, mutta eihän suomalaisilla yksityishenkilöillä sitä ole. Miten toimin, onko kokemuksia?

 40. Tilasin 18.10.2021 Makita-akun AE:lta.
  Tracking koodin mukaan akku on toimitettu 25.11.2021:
  ”2021-11-25 15:06 – Finland, Your goods have been distributed to the mailbox, and the recipient can pick up the package”

  Mitään lähetystä ei siis ole tullut, eikä posti tunnista kyseisellä tracking numerolla mitään lähetystä Suomeen koskaan edes tulleen.
  Tein AliExpressille:lle claimin/valituksen, mutta totesivat, että olen saanut tracking tietojen mukaan tavaran ja sulkivat valituksen.
  Tavaraa ei siis ole tullut, eikä valittaakaan enää voi.
  AE:n byer protection on siis täyttä kusetusta.
  Myyjä ei edes halua ottaa yhteyttä tavaranjakelijaansa selvittääkseen asiaa.
  Aivan käsittämätöntä touhua, jossa rahat viedään väärennetyillä tracking tiedolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *